Minęło kilka dni odkąd zakończyliśmy trekking więc może pokuszę się o krótkie podsumowanie.
PLUSY
1. Góry, góry i jeszcze raz góry, przy ich wielkości bledną wszystkie minusy
2. Lodowiec Ngozumba - nigdy czegoś takiego nie widziałem, nigdy czegoś takiego sobie nie wyobrażałem
MINUSY
1. Noclegi w lodgach - mało przytulne, wiecznie zimne i niedogrzane ale niestety konieczne (jest jeszcze namiot, wcale nie żartuję !) jeśli chce się zobaczyć Himalaje
2. Wyżywienie w lodgach - kiepskie, drogie, jednostajne
10 przykazań dla przyszłego (debiutującego) trekkera w Himalajach na podstawie naszych doświadczeń oczywiście:
1. Nie musisz ukończyć maratonu aby dać radę. Powiem więcej nie musisz nawet przebiec 10 km, ani nawet 1 km. Moim zdaniem wystarczy że jesteś ogólnie sprawny, nie masz nadwagi i masz motywację.
2. Dbaj o prawidłową aklimatyzację czyli: pilnuj aby nie podchodzić w górę szybciej niż radzą mądrzejsi, rób przerwy aklimatyzacyjne, pij dużo (3-4 litry dziennie), bierz Diamox, zero alkoholu. My się tych zasad ściśle trzymaliśmy i w zasadzie nie mieliśmy żadnych problemów z aklimatyzacją.
3. Nie śpiesz się - średnio wędrowaliśmy 3-5 godz. dziennie, na powrocie trochę dłużej.
4. Weź koniecznie tragarza - to ma być przyjemność a nie harówa.
5. Wcale nie musisz mieć super sprzętu trekingowego ale weź dobry śpiwór i puchówkę (pamiętaj, noclegi w lodgach)
6. Fajnie jest zabrać różnorodne drobiazgi do jedzenia - trochę suchych kiełbas, kabanosów, może 1 lub 2 (ale nie więcej) puszki sardynek (zobaczysz jak smakują !), jakieś kisiele, zupki, ciasteczka , cukierki. Urozmaici to wieczory i pomoże przetrwać okropne jedzenie w lodgach. Nie zabieraj całego wyżywienia własnego - w lodgach jest obowiązek kupowania wyżywienia na miejscu !
7 Jeżeli lecisz samolotem do Lukli - nie planuj lotów na styk, zrób sobie 1 lub 2 dni zapasu w Kathmandu. Z pogodą w górach różnie bywa i loty są odwoływane.
8. Nie ma co brać za dużo ciuchów - i tak nie będziesz się codziennie w piżamkę ubierał !
9. Warto jest mieć jakieś książki, karty, gry, może szachy - popołudnia i wieczory są długie
10. Zabierz ze sobą zapasowe baterie do aparatu - ładowanie baterii w lodgach jest płatne, im wyżej tym drożej